Assalamualaikum

assalamualaikum

The Best Song

Sunday, 22 April 2012

Siapa Tak Kenal Raja Buah-Buahan...Durian..



Durian juga mengandungi asid amino dan vitamin B, C dan E dan ia tinggi kandungan anti-oksidan. Anti-oksidan membantu memperlahankan kemusnahan sel-sel kesan dari radikal bebas seperti pencemaran udara dan asap rokok. Dengan cara ini, ia mengurangkan proses penuaan membuatkan kita awet muda. Ia juga baik dimakan ketika demam.

Tryptophan adalah antara bahan yang didapati di dalam asid amino di dalam durian. Tryptophan adalah keperluan bagi mengawal tahap serotonin dalam tubuh. Serotonin adalah hormon yang memberikan ketenangan dan keceriaan serta penawar insomnia. Mereka yang kurang serotonin selalunya tidak dapat mengawal emosi, sering marah dan menghadapi tekanan perasaan.

Tidak seperti kebanyakan buah-buahan yang lain yang dijolok atau dengan memanjat pokok untuk mendapatkan buahnya, durian diambil setelah buahnya jatuh secara otomatik dari pokoknya, menandakan buah itu sudah cukup masak. Biasanya pemilik dusun durian akan menebas semak-samun di sekitar kawasan pokok durian untuk memudahkan mereka mencari buah-buah yang sudah jatuh. Ada yang membina pondok atau pangkin khas untuk tempat mereka duduk menunggu durian jatuh. Tetapi perlu berhati-hati ketika mencari durian di musim buahnya gugur kerana jika jatuh di atas kepala, ia membawa kecederaan yang serius.

Durian sedap dan berkhasiat dimakan sebaik buahnya gugur sehingga 4 hari. Kualitinya semakin berkurang selepas seminggu ia dipungut. Durian juga sesuai dimasak kuah dengan gula melaka dan daun pandan. Ia juga dijadikan tempoyak sebagai pes.


CARA-CARA UNTUK MEMBUAT PENGAT DURIAN :,


Bahan-Bahannya
2 mangkuk isi durian
1 biji kelapa parut
2 keping gula melaka
2 senduk gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Cara Membuatnya
1. Isi durian disiat-siat menjadi kecil mengikut kesukaan anda.
2. Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka dan gula pasir.
3. Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau perlahan-lahan hingga empuk.
4. Perah santan kelapa anggaran dua mangkuk kemudian masukkan ke dalam periuk tadi bersama daun pandan.
5. Masukkan juga sedikit garam secukup rasa.
6. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih, kemudian sesuaikan rasanya.
7. Setelah cukup masak bolehlah diangkat.



BAHAN-BAHAN
·         2 cawan beras pulut (di rendam lebih kurang 3 jam)
·         1 cawan pati santan
·         1 cawan air
·         2 helai daun pandan
·         Garam secukup rasa
·         Buah durian 
CARA MEMBUATNYA
  1. Tos beras pulut yg direndam, kemudian kukus sehingga masak.
  2. Untuk santannya: Masak santan bersama air, daun pandan dan garam. Kacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
  3. Cara makan. Gaul pulut dengan santan dan makan bersama buah durian

No comments:

Post a Comment